miercuri, 12 mai 2010

Jocul ielelor

Jocul Ielelor

1)Geneza operei:
Drama a avut initial titlul ,, Jocul Ideilor’’ , ea este prima creatie dramaturgica a lui Camil Petrescu , si are ca punct de plecare o experienta de viata a autorului care povesteste urmatoarea intamplare ,, Intr-o sera de mai , intorcandu-se de la o bataie cu flori zareste o multime de fete tinere care adunau resturile florilor amestecate cu ziare in care se vorbea despre bataloa de la Verdun’’ ,,Intelegeam atunci ca lumea asta nu e cea mai buna cu putinta , in sambata aceea s-a desprins in mine insumi autorul dramatic si intr-o saptamana lucrand insetat zi si noapte am scris prima versiune din jocul ielelor care trebuia sa fie imperativul violent al dreptatii sociale si am pastrat mereu in titlu si in intertie apropierea jocul ielelor-jocul ideilor…
2)Tema si motivele. Drama are ca tema dorinta de a atinge absolutul intr-o lume materiala in care nu exista extreme ci doar mijloc.
Motivele principale care compun tema sunt:
motivul scrisorii care subliniaza importanta cuvantului scris ce poate fi folosit in diferite scopuri
motivul dreptatii absolute ai al dreptatii sociale care stabilesc limitele dintre cele 2 lumi
motivul actului sinucigas privit ca singura cale de eliberare din aceasta lume
motivul ielelor associate ideilor care porvoaca drama individului

Titlul dramei este o metafora care face trimitere la folclorul romanesc unde ielele sunt finite fabuloase care apar noaptea intr-un dans ca are capacitatea de a influenta trecerea timpului . Vederea lor e interzisa muritorilor de rand consecintele acesteia fiind fatale , cei care le vad mor sau innebunesc. In actiunea propriu-zisa a pieselor ielele sunt associate cu ideile absolute in care crede personajul principal asa cum autorul insusi va marturisi in motoul unui volum de versuri publicat mai tarziu .
3)Structura si compozitie . Piesa este structurata in 3 acte si are 12 scene indicatiile scenice ocupa un loc important in piesa ele fiind mai ample permitandu-I autorului sa intervina direct in actiune. Dincolo de aceasta structura clasica , drama cuprinde 2 planuri corespunzatoare a 2 lumi fiecare reprezentata de alte personaje. Primul plan este constituit de redarea artistic a realului infatisat de autor ca o lume saraca si mizera Celalalt plan este lumea ideilor in stare pura , lume ainterioara a lu Gelu Ruscanu in care ideile si sentimentele sunt concepute la modul absolute ,, O iubire care nu este eternal nu este nimic’’
4)Personaje:
Personajul principal este Gelu Ruscanu , directorul ziarului Dreptatea Sociala , el este tipul intelectului inadaptat in care salasluieste idea dreptatii absolute a unei lumi iluzorii in care ar trebui sa se gaseasca numai adevarul si dreptatea. Portretul fizic al personajului este construit de autor in mod direct in indicatiile scenice . ,,Gelu Ruscanu e un barbat in floare varstei de 27-28 de ani cu o frumusete mai curand faminina cu un soi de melancolie in privire chiar cand face acte de energie , are nervozitatea instabila a animalelor de rasa ‘’ Personajul apare astfel in ipoteza unui ganditor care se lasa atrsa de jocul ielelor si a carui luciditate trebuie explicate ca pe un act de constiinta principiul dupa care se ghideaza personajul pare a fi legat de notiunea de constiinta . Trasaturile morale reies indirect din faptele personajului dar si direct din ceea ce spun celelalte personaje .
Crezurile personajului sunt legate de conceptual de iubire absoluta dar si de datoria fata de adevar , astfel drama jocul ielelor este o drama de constiinta care impinge personajul principal spre sinucidere pentru ca asa sunt ielele , pedepses , nu le place sa fie vazute goale de muritori , jocul ielelor este un joc care face o victima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu